Bielenie zubov je estetická stomatologická procedúra, pri ktorej je možné dosiahnuť svetlejší odtieň zubnej skloviny, o ktorý sa usilujeme snáď asi všetci.
Trvalý chrup však ale vekom mení svoju štruktúru, sklovina je menej priepustná a tmavne vplyvom farbív v strave, farebných nápojov či tabakových výrobkov. Tieto farbivá odrážajú špecifické dĺžky svetla a považujeme ich z hľadiska estetiky za nežiaduce. Pri bielení zubov dochádza ku znižovaní farbív pomocou silného oxidačného činidla – predovšetkým peroxidu vodíka.
Na to, aby bola vykonané bielenie zubov, je potrebné spĺňať niekoľko podmienok. Medzi nimi sú: výborná ústna hygiena, absolvovaná dentálna hygiena, nekrvácajúce ďasná, zuby musia byť živé (bez endodoncie, t. j. čistenie kanálikov), zuby nesmú mať odhalené zubné krčky a nesmú byť citlivé na chlad. Ako ďalšia podmienka je, aby zuby boli bez zubných kazov a výplní. Zubné výplne, ako aj fazety alebo korunky sú umelý materiál, ktorý, žiaľ, nie je možné vybieliť. Zuby nie je možné bieliť ani v tehotenstve a osobám mladším ako 18 rokov.
Naši pacienti sa veľakrát pýtajú na domáce bielenie zubov, ktoré sa, samozrejme, vykonáva v domácom prostredí samotným pacientom. Možnosťou domáceho vybielenia je používanie zubnej pasty s obsahom peroxidu vodíka a taktiež s obsahom bieliacich enzýmov. Vhodné sú aj kozmetické prípravky určené na domáce použitie s bezpečnou koncentráciou bieliacich látok, kde treba dodržiavať postup podľa návodu.
My ako klinika poskytujeme aj ordinačné (ambulantné) bielenie zubov, ktoré vykonáva zubný lekár alebo dentálny hygienik v stomatologickej ambulancii. Tu je možné použiť vyššiu koncentráciu bieliacich látok ako pri domácom bielení. Ďalšou možnosťou je kombinované bielenie zubov, kde sa kombinuje domáce a ordinačné bielenie. Žiaduci efekt je pri tejto voľbe možné dosiahnuť rýchlejšie a viac výrazne.
Čo neodporúčame?
V žiadnom prípade neodporúčame domáce recepty na bielenie zubov, ako napríklad sóda bikarbóna (hydrogénuhličitan sodný) alebo zubné pasty s abrazívnymi čiastočkami, ktoré dokážu zubnú sklovinu poškodiť, resp. poškriabať za vzniku mikroskopických rýh. Nie je vhodné používať prostriedky s obsahom kyselín (kyselina citrónová), ktoré zubnú sklovinu nenávratne naleptajú a stenšia.
Dostupné sú aj bieliace pásiky s pôvodom z Ameriky alebo Ázie, ktoré je možné zakúpiť cez internet. Nie sú však určené a schválené pre európsky trh, nespĺňajú európske normy a predstavujú zdravotné riziko.
Zuby sú vybielené. A čo teraz?
Po bielení zubov je dôležité vyhýbať sa konzumácii potravín, ktoré dokážu zafarbiť zubnú sklovinu, napr. mrkva, cvikla, čučoriedky, omáčky (sójová, kari) a nápojom ako napr. káva, čaj, červené víno a pod.
Tento článok vznikol v spolupráci s dentálnym hygienikom našej ambulancie L. Kýčerkom